FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Zapraszamy do rejestracji i wypowiadania się na forum. Masz pytania? Chętnie odpowiemy. Chcesz pomóc w rozwijaniu forum ? Skontaktuj się z administratorem .

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wentylacją!
Autor Wiadomość
kajto
Gość
Wysłany: 2009-07-05, 22:56   Problem z wentylacją!

Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Jakieś półroku temu wymieniłem okna w mieszkaniu. Myślałem że teraz wszytko będzie ok ale niestety jest gorzej niż było. Pod sufitem pojawił sie grzyb. Co mam robić? Jak sobie z tym radzić?

ralfi 
Początkujący

Wysłany: 2009-07-06, 08:11   

Czasami jest tak że jeżeli wymienimy okna na PCV są po prostu zbyt szczelne . Powinno się stosować tzw regulację micro która w większości okien jest . Proszę dokładnie opisac jakie okna to są i jaką wentylację pan ma w budynku. Zamontowanie wywietrzników hogroskopijnych powinno obniżyc zawilgocenie pomieszczeń , warto się zorientowac czy budowa okna i pozwala na to .

marek
Administrator

Wysłany: 2009-07-06, 15:26   

Dzisiaj pojawił się artykuł na ten temat zachęcam do przeczytania. Tutaj jest link:
http://www.ennergo.pl/ist...a-budynkow.html

kajto
Początkujący

Wysłany: 2009-07-07, 08:58   

Dziękuje za pomoc. Nawet nie zauważyłem, że w moich oknach też mam ten mikrouchył :) Tylko że teraz jest już trochę za późno na profilaktykę. Zastosuje się do waszych wskazówek, ale musze jeszcze się pozbyć tego grzyba ze ściany. Nie wiecie jak to zrobić?

marek
Administrator

Wysłany: 2009-07-07, 10:01   

Możesz użyć jakiś preparat grzybobójczy lub farby zawierające takie związki. Tutaj masz jak to zrobić:
Sposób stosowania

Powierzchnie mocno porośnięte wstępnie oczyścić szczotką. Tak przygotowane powierzchnie spryskać preparatem
z odległości 15-20 cm. Działanie preparatu widać po upływie 1-3 dni. Pozostałości i zabrudzenie należy zmyć wodą. W przypadku silnych zabrudzeń, jeżeli uzyskany efekt jest niezadawalający, czynność tę należy powtórzyć.
W celu uzyskania długotrwałego efektu należy następnie zastosować Grzybobójczy dodatek do farb superprofi.

admin 
Administrator

Wysłany: 2009-07-07, 23:32   

Trudno nie zauważyć mikrouchyłów :-) . Najpierw trzeba usunąć grzyb i pleśń a potem pomyśleć o poprawie wentylacji . Jest masa środków do tego , który jest dobry? nie używałem także nie mogę polecić . Może ktoś stosował takie środki to się wypowie.

kajto
Początkujący

Wysłany: 2009-07-12, 08:22   

Wyczyściłem i spryskałem preparatem zobaczymy co się stanie. Szkoda tylko że sprzedawca w sklepie chemicznym z wykształcenia był chyba piekarzem bo o tych preparatach to on za dużo nie wiedział.

marek
Administrator

Wysłany: 2009-07-21, 11:27   

No i jak z grzybem? Udało się go zwalczyć?

kajto
Początkujący

Wysłany: 2009-07-23, 11:55   

Jak narazie nic nie widać ale zobaczymy po kilku tygodniach. Myślę również o zainstalowaniu wentylacji mechanicznej ponieważ często wydaje mi się że z kratek u mnie w mieszkaniu wlatuje powietrze. Chyba mam do czynienia z ciągiem wstecznym. Co możecie mi doradzić? Nawiewniki czy może wentylatory wywiewne? Co lepsze?

Odpowiedz do tematu