|
Problem z wentylacją! |
| Autor |
Wiadomość |
kajto
Gość
|
Wysłany: 2009-07-05, 22:56 Problem z wentylacją!
|
|
|
| Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Jakieś półroku temu wymieniłem okna w mieszkaniu. Myślałem że teraz wszytko będzie ok ale niestety jest gorzej niż było. Pod sufitem pojawił sie grzyb. Co mam robić? Jak sobie z tym radzić? |
|
|
|
 |
ralfi
Początkujący
|
Wysłany: 2009-07-06, 08:11
|
|
|
| Czasami jest tak że jeżeli wymienimy okna na PCV są po prostu zbyt szczelne . Powinno się stosować tzw regulację micro która w większości okien jest . Proszę dokładnie opisac jakie okna to są i jaką wentylację pan ma w budynku. Zamontowanie wywietrzników hogroskopijnych powinno obniżyc zawilgocenie pomieszczeń , warto się zorientowac czy budowa okna i pozwala na to . |
|
|
|
 |
marek
Administrator
|
|
|
|
 |
kajto
Początkujący
|
Wysłany: 2009-07-07, 08:58
|
|
|
| Dziękuje za pomoc. Nawet nie zauważyłem, że w moich oknach też mam ten mikrouchył :) Tylko że teraz jest już trochę za późno na profilaktykę. Zastosuje się do waszych wskazówek, ale musze jeszcze się pozbyć tego grzyba ze ściany. Nie wiecie jak to zrobić? |
|
|
|
 |
marek
Administrator
|
Wysłany: 2009-07-07, 10:01
|
|
|
Możesz użyć jakiś preparat grzybobójczy lub farby zawierające takie związki. Tutaj masz jak to zrobić:
Sposób stosowania
Powierzchnie mocno porośnięte wstępnie oczyścić szczotką. Tak przygotowane powierzchnie spryskać preparatem
z odległości 15-20 cm. Działanie preparatu widać po upływie 1-3 dni. Pozostałości i zabrudzenie należy zmyć wodą. W przypadku silnych zabrudzeń, jeżeli uzyskany efekt jest niezadawalający, czynność tę należy powtórzyć.
W celu uzyskania długotrwałego efektu należy następnie zastosować Grzybobójczy dodatek do farb superprofi. |
|
|
|
 |
admin
Administrator

|
Wysłany: 2009-07-07, 23:32
|
|
|
Trudno nie zauważyć mikrouchyłów . Najpierw trzeba usunąć grzyb i pleśń a potem pomyśleć o poprawie wentylacji . Jest masa środków do tego , który jest dobry? nie używałem także nie mogę polecić . Może ktoś stosował takie środki to się wypowie. |
|
|
|
 |
kajto
Początkujący
|
Wysłany: 2009-07-12, 08:22
|
|
|
| Wyczyściłem i spryskałem preparatem zobaczymy co się stanie. Szkoda tylko że sprzedawca w sklepie chemicznym z wykształcenia był chyba piekarzem bo o tych preparatach to on za dużo nie wiedział. |
|
|
|
 |
marek
Administrator
|
Wysłany: 2009-07-21, 11:27
|
|
|
| No i jak z grzybem? Udało się go zwalczyć? |
|
|
|
 |
kajto
Początkujący
|
Wysłany: 2009-07-23, 11:55
|
|
|
| Jak narazie nic nie widać ale zobaczymy po kilku tygodniach. Myślę również o zainstalowaniu wentylacji mechanicznej ponieważ często wydaje mi się że z kratek u mnie w mieszkaniu wlatuje powietrze. Chyba mam do czynienia z ciągiem wstecznym. Co możecie mi doradzić? Nawiewniki czy może wentylatory wywiewne? Co lepsze? |
|
|
|
 |
|
|