|
Kolektory soneczne |
| Autor |
Wiadomość |
marek
Administrator
|
Wysłany: 2009-07-05, 11:22 Kolektory soneczne
|
|
|
| Mam takie wrażenie, że technologia ta trochę przygasła. Nie opłaca się kupić drogich kolektorów rurowych tzw. "Heatpipe" lepiej dołożyć jeszcze jeden zwykły kolektor płaski o gorszej sprawności, ale efektywność będzie podobna. Może za niedługo nikt juz nie będzie stosował tej technologii. Biorąc pod uwagę rozwiązanie ISOMAX-a czyli wykorzystanie całej powierzchni dachowej jako kolektor wydaję się o niebo lepsze i dodatkowo wygląda to lepiej. Ciekawe co na ten temat mają do powiedzenia producenci kolektorów. |
| Ostatnio zmieniony przez marek 2009-07-06, 11:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
oze
Moderator
|
Wysłany: 2009-07-05, 17:48
|
|
|
| Rozwiązanie jakie stosuje Isomax faktycznie jest lepsze, znajduje się on pod dachówką także z zewnątrz w ogóle go nie widać. Producenci kolektorów płaskich a także rurowych pewnie zgrzytają zębami ze złości ale w chwili obecnej nie maja się czego obawiać - Isomax dopiero co zdobywa popularność i pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim wyprze on popularne u nas tradycyjne kolektory. Poza tym coraz więcej gmin wspiera te właśnie różnego typu dotacjami co zapewne w pewnym stopniu zachęca do takiej inwestycji. |
|
|
|
 |
ralfi
Początkujący
|
Wysłany: 2009-07-06, 15:52
|
|
|
| Jakie kryteria trzeba spełnić żeby taka dotacje otrzymać ? |
|
|
|
 |
admin
Administrator

|
Wysłany: 2009-07-07, 22:44
|
|
|
| Najlepiej zasięgnąć informacji w urzędzie własnej gminy , ponieważ może to różnie wyglądać . Dotacja to nawet do 50 % inwestycji. Trzeba złożyć wniosek i przedstawić plan inwestycji. |
|
|
|
 |
bachus
Początkujący
|
Wysłany: 2010-02-03, 14:55
|
|
|
Witam.
marek napisał:
>Mam takie wrażenie, że technologia ta trochę przygasła. Nie opłaca się kupić drogich kolektorów rurowych tzw. "Heatpipe" lepiej dołożyć jeszcze jeden zwykły kolektor płaski o gorszej sprawności, ale efektywność będzie podobna.<
Miałem również takie samo zdanie póki nie zacząłem sam stosować kolektorów próżniowych.
Head pipe nie jest drogą metodą ale bardzo tanią a ponieważ prawie wszystkie kolektory oparte na tej metodzie odzysku ciepła pochodzą z Chin to i jakość ich jest również czasami gorsza od płaskich. Ale są kolektory próżniowe oparte na bezpośrednich metodach odzysku ciepła które faktycznie uzyskiem przewyższają płaskie.
>Może za niedługo nikt juz nie będzie stosował tej technologii. Biorąc pod uwagę rozwiązanie ISOMAX-a czyli wykorzystanie całej powierzchni dachowej jako kolektor wydaję się o niebo lepsze i dodatkowo wygląda to lepiej. <
A ja jestem odmiennego zdania jeżeli chodzi o kolektor typu ISONAX, jakoś nigdzie nie mogłem wyczytać jaki jest uzysk cieplny tego kolektora pomimo tego, że został on wykonany. Żadnych danych technicznych prócz lakonicznego opisu. Na stronie ISOMAX-a jest piękny rysunek obiegu ciepła w budynku. proszę jednak przeanalizować skąd się to ciepło bierze i na jakim poziomie temperatur występuje , nawet dziecko z szkoły powszechnej mające pierwsze lekcje fizyki powie, że to bzdura. A to dla tego, że nigdzie nie jest faktycznie opisany system grzewczy.
>Ciekawe co na ten temat mają do powiedzenia producenci kolektorów.>
Jestem producentem kolektorów słonecznych płaskich jak i próżniowych.
pozdrawiam.
Witold |
|
|
|
 |
admin
Administrator

|
Wysłany: 2010-02-23, 12:46
|
|