|
Co sądzicie o konstrukcji SIPs? |
| Autor |
Wiadomość |
PiotrK
Początkujący
|
Wysłany: 2009-10-14, 22:15 Co sądzicie o konstrukcji SIPs?
|
|
|
Witam, przymierzam się do budowy domu (mam działkę, wybrany projekt i fundusze)
Teraz pozostał wybór technologii.
Właściwie to mam już upatrzoną(widziałem jak powstaje dom z SIPs paneli) ale zanim podejmę życiową decyzję chciałbym usłyszeć fachowe opinie na ten temat z kilku źródeł.
Więc wracam do pytania w temacie.
Co sądzicie o konstrukcji SIPs |
|
|
|
 |
gary
Początkujący
|
Wysłany: 2009-10-15, 08:49
|
|
|
| Jaki jest okres budowy i koszt wybudowania takiego domu? Nie wiem jak z trwałością takiego budynku . |
|
|
|
 |
oze
Moderator
|
Wysłany: 2009-10-15, 14:40
|
|
|
| czym różni się taki dom od domu w systemie kanadyjskim ? |
|
|
|
 |
Nirnadel
Początkujący
|
Wysłany: 2009-10-15, 15:16
|
|
|
Przepraszam ale coś nie jestem przekonana żeby to był dom dla potomności ... a może się myle ?
|
|
|
|
 |
oze
Moderator
|
Wysłany: 2009-10-15, 15:27
|
|
|
| Może i jest energooszczędny ale jeżeli chodzi o trwałość konstrukcji to raczej nie należy do najtrwalszych . Amerykanie mogą sobie takie domki budować ale u nas to raczej nie jest zalecane. Ponadto biorąc pod uwage popularnosc tej technologii w Polsce można się domyśleć że nie znalazł on jeszcze uznania wśród inwestorów |
|
|
|
 |
PiotrK
Początkujący
|
Wysłany: 2009-10-16, 00:33
|
|
|
Witam
"Jaki jest okres budowy i koszt wybudowania takiego domu? Nie wiem jak z trwałością takiego budynku ."
Jaki koszt? - jeszcze nie wiem (czekam na pełną wycenę)
Jak z Wytrzymałością- słyszałem że firma ubezpieczeniowa zurich datuje wytrzymałość konstrukcji na 50 lat (to tak samo jak w domu z cegieł).
Okres budowy- firma którą poprosiłem o wycenę twierdzi że konstrukcje z dachem postawi w do 15 dni roboczych.
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-16, 00:50 ]
czym różni się taki dom od domu w systemie kanadyjskim ?
Nie jestem specjalistą ale ogólnie to tym że;
- izolacja przyklejona do OSB stanowi "materiał nośny" - jak cegłówka + dochodzi do tego szkielet drewniany który też przenosi obciążenia następnego piętra.
-tym że OSB jest na zewnątrz i wewnątrz budynku.
- i tym że do izolacji używają tego szarego styropianu z dodatkiem grafitu, co podobno jest na dzień dzisiejszy najlepszą izolacją i nie przyjmuje wilgoci....
(ale mogę tylko powtarzać tylko hasła reklamowe które mogą się różnić od rzeczywistości)
ps. mnie te hasła prawie przekonały. |
| Ostatnio zmieniony przez admin 2009-10-16, 15:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nirnadel
Początkujący
|
Wysłany: 2009-10-16, 10:59
|
|
|
Wyczytałam, że na ten dom jest.... 50 lat gwarancji
hmmm chetnie bym sobie obejrzała taki dom po tylu latach....
Zastanawiam się co się stanie z domem kiedy będzie Pan musiał wyjechac i dom zostanie pusty.
No i ile minut pali sie taki dom?
Jakie wzmocnienia na sciane w przypadku zawieszenia szafek?
aaa no i czy ta płyta OSB pod wpływem wilgoci się nie odkształci
Tak czy siak... przeważnie nie ma dobrych czy złych technologii.... jest tylko złe wykonawstwo wiec proszę ostrożnie dobierać fachowców
powodzenia
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Dar-Bud SIPs
Początkujący
|
Wysłany: 2010-05-29, 13:17
|
|
|
Witam
"Nirnadel" masz zupełną rację co do jednego, a mianowicie " przeważnie nie ma dobrych czy złych technologii.... jest tylko złe wykonawstwo"
Co do wytrzymałości to jest ona obliczona na na taki sam okres jak większość domów murowanych.
"Jakie wzmocnienia na sciane w przypadku zawieszenia szafek?
aaa no i czy ta płyta OSB pod wpływem wilgoci się nie odkształci"
Przy zastosowaniu rozwiązania panel strukturalny i GK bezpośrednio przykręcanych na panel, wystarczy użyć kołków rozporowych dłuższych niż warstwa GK+OSB
Co do wilgoci to prawidłowy montaż nie dopuszcza do jej powstania, a ponadto panel SIPs jest rodzajem materiału kompozytowego, co przy trwałym połączeniu OSB-styropian-OSB eliminuje możliwość odkształcania i nadaje dodatkowe walory wytrzymałościowe. |
|
|
|
 |
|
|